Ελαφριά Πανακότα Γιαουρτιού με Σπιτική Μαρμελάδα Ροδιού

Πανακότα Γιαουρτιού με Μαρμελάδα Ροδιού

10/31/20251 min read

Ελαφριά Πανακότα Γιαουρτιού με Σπιτική Μαρμελάδα Ροδιού

Είναι η ιδανική εποχή για ρόδι, και τι καλύτερο από το να το ενσωματώσουμε σε ένα ανάλαφρο, δροσερό γλυκό; Αυτή η Πανακότα δεν είναι απλώς νόστιμη, είναι φτιαγμένη με γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος, κάνοντάς την πιο υγιεινή και με μια υπέροχη ελληνική «ξινίλα»!

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Αναμονής: 4 ώρες (στο ψυγείο)

Μερίδες: 4

Υλικά

Α. Για τη Σπιτική Μαρμελάδα Ροδιού:

  • 2 φλιτζάνια (τσ. σπόρους) Ρόδι (για τον χυμό)

  • 1/2 φλιτζάνι (τσ. σπόρους) Ρόδι (για το στόλισμα)

  • 2-3 κουταλιές σούπας Μέλι (ή στέβια)

  • 1 κουταλάκι γλυκού Χυμό Λεμόνι

  • 2 κουταλάκια γλυκού Κορν Φλάουερ

  • 1 φλιτζάνι (τσ.) Νερό (για τη διάλυση του κορν φλάουερ)

  • Προαιρετικά: 2-3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Β. Για την Πανακότα Γιαουρτιού:

  • 400 γραμμάρια Γιαούρτι (πλήρες ή στραγγιστό)

  • 200 ml Γάλα (πλήρες ή ελαφρύ)

  • 3 κουταλιές σούπας Μέλι (ή στέβια)

  • 3 φύλλα Ζελατίνης

  • 1 Βανίλια (σε σκόνη ή εκχύλισμα)

  • Ξύσμα από 1/2 Λεμόνι

Οδηγίες Εκτέλεσης

1. Προετοιμασία της Μαρμελάδας Ροδιού

  1. Πολτοποίηση: Βάζουμε τα $2\text{ φλιτζάνια σπόρους ροδιού}$ σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε καλά μέχρι να πάρουμε τον χυμό.

  2. Σούρωμα: Σουρώνουμε τον πολτό από ένα λεπτό σουρωτήρι ή τουλπάνι για να κρατήσουμε μόνο τον καθαρό χυμό ροδιού (περίπου $1\text{ φλιτζάνι}$).

  3. Σε μία μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε τον χυμό ροδιού, το μέλι και τον χυμό λεμονιού.

  4. Σε ένα φλιτζάνι, διαλύουμε το κορν φλάουερ στο νερό μέχρι να γίνει λείο.

  5. Προσθέτουμε το διάλυμα κορν φλάουερ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι η μαρμελάδα να πήξει ελαφρώς.

  6. (Προαιρετικά): Προσθέτουμε το κόκκινο χρώμα. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς.

2. Προετοιμασία της Πανακότας

  1. Μουλιάζουμε τα 3 φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

  2. Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με το μέλι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι, αλλά δεν αφήνουμε το γάλα να βράσει.

  3. Σουρώνουμε τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνης, τα στύβουμε καλά και τα ρίχνουμε στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τελείως.

  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού.

  5. Προσθέτουμε το μείγμα του ζεστού γάλακτος στο γιαούρτι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.

3. Σύνθεση & Ψύξη

  1. Μοιράζουμε το μείγμα της πανακότας σε 4 ατομικά μπολάκια ή ποτήρια.

  2. Βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, ή καλύτερα όλη τη νύχτα, μέχρι να σφίξει καλά η πανακότα.

  3. Λίγο πριν το σερβίρισμα, περιχύνουμε την πανακότα με την κρύα μαρμελάδα ροδιού.

  4. Στολίζουμε με τους επιπλέον σπόρους ροδιού ($1/2\text{ φλιτζάνι}$) και λίγο ξύσμα λεμονιού.