Σπιτικά Ζυμαρικά Κολοκύθας σε Σάλτσα Carbonara
Σπιτικά Ζυμαρικά Κολοκύθας σε Σάλτσα Carbonara
10/21/20251 min read


Γεια σας, φίλοι μου! Σήμερα έχουμε μια συνταγή που παντρεύει την ιταλική παράδοση με τις φθινοπωρινές γεύσεις, φέρνοντας κάτι το εντελώς καινούργιο και πεντανόστιμο στο τραπέζι μας: Σπιτικά Ζυμαρικά Κολοκύθας σε κρεμώδη σάλτσα Carbonara!
Ξέρω ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος, αλλά η διαδικασία είναι πιο απλή απ' όσο φαντάζεστε και το αποτέλεσμα αξίζει κάθε λεπτό. Τα σπιτικά ζυμαρικά έχουν μια υφή και μια γεύση που δεν συγκρίνεται!
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος & Ανάπαυσης: 50-60 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά
Για τα Σπιτικά Ζυμαρικά Κολοκύθας:
400 γραμμάρια κολοκύθα (καθαρισμένη, χωρίς σπόρια)
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης)
2 μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο (προαιρετικά, για το ψήσιμο)
Για την Carbonara:
150 γραμμάρια μπέικον (ή pancetta/καπνιστή χοιρινή πανσέτα), ψιλοκομμένο
3 μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 γραμμάρια σκληρό τυρί (π.χ. pecorino romano, παρμεζάνα ή ένα ώριμο ελληνικό κεφαλοτύρι),τριμμένο
1 φλιτζάνι νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Φύλλα βασιλικού ή μαϊντανός (για το σερβίρισμα, προαιρετικά)
Οδηγίες Εκτέλεσης
1. Προετοιμασία της Κολοκύθας
Κόβουμε την καθαρισμένη κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια. Την τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, ρίχνουμε λίγο αλάτι (και το λάδι, αν θέλουμε) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για περίπου 20 με 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει πολύ.
Μόλις ψηθεί, την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια, την αλέθουμε σε ένα μπλέντερ ή την πολτοποιούμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.
2. Ζύμωμα και Ξεκούραση
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον πάγκο εργασίας, ανακατεύουμε τον πουρέ κολοκύθας, το αλεύρι και τα 2 αυγά (για τη ζύμη).
Ζυμώνουμε για 5 με 6 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και να μην κολλάει. Προσοχή: Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από την υγρασία της κολοκύθας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο-λίγο ακόμη αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 20 με 30 λεπτά.
3. Άνοιγμα και Κόψιμο των Ζυμαρικών
Κόβουμε τη ζύμη σε 4 με κομμάτια για να ανοίγουν πιο εύκολα.
Ιδανικά: Χρησιμοποιούμε μια μηχανή ζυμαρικών για να ανοίξουμε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα.
Εναλλακτικά: Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με έναν πλάστη σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε, αλευρώνοντας πάντα καλά τον πάγκο.
Αλευρώνουμε ελαφρά το λεπτό φύλλο, το διπλώνουμε χαλαρά και το κόβουμε σε λωρίδες.
Tip της Chef: Οι λωρίδες αυτές, όταν έχουν πλάτος περίπου 0,5 εκατοστό, ονομάζονται Fettuccine (Φετουτσίνε). Το σχήμα αυτό είναι ιδανικό γιατί η φαρδιά του επιφάνεια συγκρατεί καλύτερα τις πλούσιες, κρεμώδεις σάλτσες όπως η Carbonara!
4. Ετοιμασία της Σάλτσας Carbonara
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο μπέικον χωρίς να προσθέσουμε λάδι. Μόλις γίνει τραγανό, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα 3 αυγά με το τριμμένο τυρί.
5. Βράσιμο και Σύνθεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε άφθονο νερό με μπόλικο αλάτι.
Ρίχνουμε τα σπιτικά ζυμαρικά και τα βράζουμε για μόλις 3 με 4 λεπτά.
Πριν τα σουρώσουμε, κρατάμε 1 φλιτζάνι από το αλμυρό νερό του βρασμού.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζεστό νερό από τα ζυμαρικά στο μπολ με το μείγμα αυγών-τυριού, ανακατεύοντας γρήγορα. Αυτό θα δημιουργήσει μια κρεμώδη, λεία σάλτσα.
Προσθέτουμε αμέσως τα στραγγισμένα, ζεστά ζυμαρικά στο μπολ με τη σάλτσα (ή στο σβησμένο τηγάνι).
Προσθέτουμε το τραγανό μπέικον και ανακατεύουμε γρήγορα για να καλυφθούν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα, χωρίς να «κόψουν» τα αυγά.
6. Σερβίρισμα
Σερβίρουμε αμέσως με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανό.
Μια φιλική σημείωση: Αντί να αντικαταστήσετε τα αυγά με κρέμα γάλακτος, δοκιμάστε αυτήν την κλασική εκδοχή Carbonara! Είναι αλήθεια πεντανόστιμη και πιο υγιεινή. Η κρεμώδης υφή έρχεται φυσικά από το αυγό και το νερό του βρασμού.
Καλή σας απόλαυση!


