Τραχανάς με Μανιτάρια και Μπέικον
Τραχανάς με Μανιτάρια και Μπέικον: Comfort Food στην Πιο Γευστική του Έκδοση
11/28/20251 min read


Τραχανάς με Μανιτάρια και Μπέικον: Comfort Food στην Πιο Γευστική του Έκδοση
Ο τραχανάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά μας πιάτα, αλλά σήμερα τον αναβαθμίζουμε! Με αρωματικά μανιτάρια, σκόρδο, κρεμμύδι και, προαιρετικά, τραγανό μπέικον, ο τραχανάς μετατρέπεται σε ένα θρεπτικό και πλούσιο γεύμα, ιδανικό για τις κρύες νύχτες. Η προσθήκη γιαουρτιού στο σερβίρισμα δίνει μια υπέροχη, δροσερή αντίθεση.
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20-30 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά
Α. Για τον Τραχανά:
2 φλιτζάνια (τσ. ή περίπου 300 γρ. Τραχανά (γλυκός ή ξινός)
300 γραμμάρια Μανιτάρια (λευκά ή ποικιλία), κομμένα σε φέτες
1 Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
Λίγο Ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
Αλάτι, Πιπέρι
Περίπου 5-6 φλιτζάνια Νερό (ή ζωμό λαχανικών)
Β. Πρόσθετα (Προαιρετικά):
250 γραμμάρια Μπέικον (ψιλοκομμένο)
Γιαούρτι (πλήρες ή στραγγιστό, για το σερβίρισμα)
Οδηγίες Εκτέλεσης
1. Σοτάρισμα και Άρωμα
Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και, αν χρησιμοποιήσουμε, το ψιλοκομμένο μπέικον. Το σοτάρουμε μέχρι να γίνει τραγανό. Το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη, κρατώντας το λίπος του στο τηγάνι.
Στο ίδιο λάδι (ή προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν δεν βάλαμε μπέικον), σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να ροδίσουν ελαφρά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό (προσοχή να μην καεί).
2. Μαγείρεμα του Τραχανά
Προσθέτουμε τον τραχανά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ώστε να απορροφήσει τα αρώματα.
Προσθέτουμε τα 5-6 φλιτζάνια ζεστό νερό (ή ζωμό λαχανικών), αλάτι και πιπέρι.
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συχνά, για 20 με 30 λεπτά, ή μέχρι ο τραχανάς να μαλακώσει και να πήξει στο επιθυμητό σημείο.
(Σημείωση: Ο τραχανάς πήζει καθώς κρυώνει, οπότε αν τον θέλετε πιο πηχτό, προσθέστε λιγότερο νερό.)
3. Σερβίρισμα
Σερβίρουμε τον ζεστό τραχανά σε μπολ. Προσθέτουμε από πάνω λίγο γιαούρτι για δροσιά και, αν χρησιμοποιήσαμε, το τραγανό μπέικον.


